”וַיִּסְעוּ מִקָּדֵשׁ וַיָּבֹאוּ בְנֵי יִשְׂרָאֵל כָּל הָעֵדָה הֹר הָהָר. וַיֹּאמֶר ה' אֶל מֹשֶׁה וְאֶל אַהֲרֹן בְּהֹר הָהָר עַל גְּבוּל אֶרֶץ אֱדוֹם לֵאמֹר. יֵאָסֵף אַהֲרֹן אֶל עַמָּיו כִּי לֹא יָבֹא אֶל הָאָרֶץ אֲשֶׁר נָתַתִּי לִבְנֵי יִשְׂרָאֵל עַל אֲשֶׁר מְרִיתֶם אֶת פִּי לְמֵי מְרִיבָה. קַח אֶת אַהֲרֹן וְאֶת אֶלְעָזָר בְּנוֹ וְהַעַל אֹתָם הֹר הָהָר. וְהַפְשֵׁט אֶת אַהֲרֹן אֶת בְּגָדָיו וְהִלְבַּשְׁתָּם אֶת אֶלְעָזָר בְּנוֹ וְאַהֲרֹן יֵאָסֵף וּמֵת שָׁם. וַיַּעַשׂ מֹשֶׁה כַּאֲשֶׁר צִוָּה ה' וַיַּעֲלוּ אֶל הֹר הָהָר לְעֵינֵי כָּל הָעֵדָה. וַיַּפְשֵׁט מֹשֶׁה אֶת אַהֲרֹן אֶת בְּגָדָיו וַיַּלְבֵּשׁ אֹתָם אֶת אֶלְעָזָר בְּנוֹ וַיָּמָת אַהֲרֹן שָׁם בְּרֹאשׁ הָהָר וַיֵּרֶד מֹשֶׁה וְאֶלְעָזָר מִן הָהָר.”
לפני למעלה מ-40 שנה התגולל לידי כתב יד של יהודי, כהן מצפת, שביקר בהר ההר – מקום המיוחס לקבר אהרון הכהן – לפני כ- 170! שנה כדי לפקוד את קבר אהרון – אבי וראש הכהנים לדורותיהם.
הרצאתי עוסקת בתיאור המסע ע"פ כתב היד וע"פ המחקר שעשיתי , בו שיתפתי את פרופ' זאב וילנאי, שבאותם ימים היה היחידי שעדיין חי והיה והדריך שם בעבר. הוא סמך את ידיו על כתב יד זה ומאמרי זכה להתפרסם ב"קתדרא" של יד בן-צבי מס' 19.
אולי אתם יודעים משהוא על מחתרת הלח"י, אבל ספק גדול אם ידעתם כי לוחמי הלח"י, עם קום המדינה, התגייסו לצה"ל ושרתו בחטיבה של יצחק שדה. לקראת סיום המלחמה החליטו כמה עשרות לוחמים להקים בנגב, שם לחמו, נקודת יישוב ע"ש מפקד הלח"י – יאיר.
החלום יצא לפועל והיישוב הוקם אבל החזיק מעמד רק שנה עקב קשיים רבים כשהגדול ביניהם היו נפילת שלושה מחבריהם תוך פחות משנה.
מחקרי זה זכה לצאת כספר על " הנגב – נוה יאיר " ב-1988, בהוצאת "בית יאיר" בת"א.
בהרצאתי תצליחו לחוש כאילו אתם בין מיישבי הנגב.
סיפור עלייתו על הקרקע ב-1949 של קיבוץ "נוה יאיר" של הלח"י שהסתיים בפירוקו לאחר כשנה.
ספר ביוגרפיה על חייו ופעילותו של בנימין מינץ,עיתונאי מבריק, פעיל הצלה מהבולטים ביותר בעולם היהודי, מנהיג "פועלי אגודת ישראל" ושר הדואר בממשלת בן גוריון ב-1960.
פועלה ופעילותה של "אגודת ישראל" נוכח השואה. תנועה חרדית זו פעלה פעמים במהלך השואה בצורה מעוררת השראה, ובדרכים בלתי קונבנציונליות.
הספר "דרך מונטרה" על הרב ירחמיאל אליהו בוצ'קו סוקר את חייו, ומתמקד בישיבה, במונטריי-שווייץ, המיוחדת והיחידיה במערב אירופה בין שתי מלחמות העולם, וכן על פעילותו בנושא השואה יחד עם חתנו הרב שאול ויינגורט ואחרים.
הספר "ואת יהודה שלח לפניו" הוא סיפור חייו של הרב יהודה קופרמן כשבראש מפעליו הקמת ב-1964 של "מכללה ירושלים" לבנות שעשתה מהפכה בחינוך האקדמאי של בוגרות התיכון הדתיות ושל המורות בתיכונים ובאולפנות , שהשפעתן מוכחת ונראית עד היום הזה. כן דן הספר על פירושיו לפירושי התורה הקלאסיים ועל דרכי ההוראה של בתורה.
מאמר זה מבקש לבדוק את יחסו של מינץ, יהודי חרדי, אגודאי וציוני, עיתונאי, סופר ואיש ציבור ועשייה, לשואה ולהצלה : וזאת בתקופת השואה ובשהים הראשונות שלאחריה .